Hvad laver du så nu? 3 måder at svare på som jobsøgende

Original artcile written for Talentguiden, available here.

Du er blevet færdiguddannet, Tillykke! De lange dage på skolebænken er endelig slut og du skal i gang med at bruge alt det du har lært, men at finde et fuldtidsjob, der matcher din profil er lettere sagt end gjort. Der er sikkert mange, der nysgerrigt spørger om hvad du laver, men hvordan svarer man på en måde, der lyder lidt mere fornuftigt end ”Jeg er arbejdsløs”? Uanset hvordan man vender og drejer det, lyder det svar bare aldrig tjekket.

Det kan være svært og ubehageligt at tale om din nuværende situations hvis du f.eks. lige har sagt dit job op. Typisk vil man sige noget som ”Jeg søger arbejde” eller ”Før lavede jeg…” men det sælger dig ikke så godt og faktisk føles det heller ikke så fedt at sige. God retorik af altafgørende når du artikulerer dig selv og hvad du kan.

Her er 3 hurtige svar, der sætter dig i et godt lys selvom du er arbejdsløs:

1.  Jeg er i gang med et karriereskift

Det er faktisk ikke engang løgn for dem der er nyuddannede. Dit liv er i transition og du er i gang med at bytte skolebænken ud med et fultidsjob. Det er en sætning, der lyder som om at der er gang i dig og ikke mindst at du indeholder to eftertragtede varer på arbejdsmarkedet, nemlig vision og ambition.

2. Jeg har arbejdet med kommunikation de sidste 10 år

Her fremhæver du dine kompetencer og sætter dig selv i et godt lys ved at referere til noget du har lavet over en længere periode. Det afspejler stabilitet og at du har styr på det. Samtidig afslører du ikke nødvendigvis at du ikke laver noget for tiden. Du lyder nemlig som en der har gang i noget, hvilket kan kun være positivt.

3. Jeg arbejder med branding og søger nye muligheder indenfor området

Med denne sætning fremhæver du de ting, du har gang i samtidig med, at du lægger op til samarbejdsmuligheder med den du taler med – hvis det skulle vise sig at være relevant. Ved at indramme dine arbejdsområder åbner du op for, at vedkomne stiller dig flere spørgsmål og at samtalen kører i en retning, der kan bære frugt. En kombination af (2) og (3) vil faktisk være det ultimative knockout svar, der fjerner alt hvad der er akavet og mærkeligt ved at sige at du er arbejdsløs.

I alle tilfælde er det vigtigt at dele noget positivt om dig selv og at vise at du er på vej mod noget, for det afspejler stabilitet og ambition. Har du haft en dårlig arbejdsgiver, handler det altid om at vende det til noget positivt i din formulering. Den hurtige vej er selvfølgelig at sige, at du valgte at søge nye muligheder, fordi du syntes, at det var tid til forandring. En sætning af denne slags kunne lyde så den her: ”Jeg havde mange positive oplevelser hos (firmanavn) og lærte meget i min tid der, men jeg syntes at det var tid til noget nyt.”

Hav disse svar in mente næste gang du bliver spurgt til hvad du laver.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s