10 måder at blive ved med at lære efter studierne

Original article written for Talentguiden, available here

Det er spændende at lære og viden er med til at bringe dig frem i livet, men efter du har afsluttet studierne og fået fuldtidsjob, er det ikke altid let at finde tiden til at fordybe sig. Det kan desuden være dyrt at studere, men på dagens arbejdsmarked er det nødvendigt at være i bevægelse og tilegne sig ny viden hele tiden. Det er derfor vigtigt at finde måder at lære på, selvom du ikke længere er studerende og din karriere har det store fokus. Vi har derfor samlet 10 metoder, der kan inspirere dig til at fortsætte din læring:

1. Tag på aftenkursus

Aftenkurser er en fornuftig og nem måde at lære på, hvis du kan sætte et par timer af om aftenen i din kalender. Vær opmærksom på, at de fleste aftenkurser ikke er gratis, så find et kursus, du ved vil give dig værdifuld viden.

2. Abonnér på nyhedsbreve fra din industri

Nyhedsbreve kan give dig indsigt i, hvad der rører sig, i den industri du arbejder i. Det hjælper dig til at have fingeren på pulsen, og hjælper dig med vælge hvilke områder, du skal gå mere i dybden med. Når det er sagt, er det vigtigt, at du udvælger de nyhedsbreve, du virkelig er interesseret i, frem for dem der fanger din opmærksomhed med et godt blikfang. Vi bliver bombarderet med information på nettet konstant og det er derfor en god ide at vælge strategisk.

3. YouTube-videoer

YouTube er ikke kun cat videos, men kan bruges til at udvikle dine kompetencer gennem lærerige videoer. Er du knap på tid er der mange korte og simple videoer, der er lavet til at blive set, mens man er på farten. Har du rejsetid i bussen eller toget frem og tilbage fra arbejde, kan du udnytte tiden ved at se en Youtube-video, der bidrager til din viden.

4. Podcasts

Podcasts er endnu en mulighed for at indhente viden og inspiration uden at sætte timer og formuer af til det. Mange professionelle udgiver podcasts, der giver inspiration og indsigt inden for deres felt. Find et par stykker, der er relevante for dig og lyt til dem, når du alligevel er på farten. Du kan endda ofte vælge mellem video- eller lydpodcasts, så det passer til dine behov.

5. TED-talks

Technology, Education, Development. TED’s kendte akronym er blevet synonymt med vidensdeling indenfor næsten alle industrier, videnskaber og interesser i mange lande verden over.

I Danmark har vi fx forskellige TED og TEDx projekter, der afholdes 1-2 gange årligt og tiltrækker fremtrædende talenter, eksperter samt ganske almindelige mennesker fyldt med inspirerende tanker. Det kan være pebret at komme ind til eventet, men det er et oplagt sted at få inspiration og networke med spændende mennesker.

Derudover er deres website et overflødighedshorn af inspiration og viden, der helt gratis er tilgængeligt for alle.

6. Læs flere bøger

Bøger er blevet en undervurderet vare i det digitale samfund, men der findes ikke noget bedre end en god bog, når man skal lære noget nyt. Gider du ikke slæbe rundt på tunge bøger, er Amazons kindle en investering, der giver dig mulighed for at tage dine bøger med dig alle steder. E-bøger, der kan downloades til din tablet er også et voksende marked, og det er efterhånden få bøger, der ikke er at finde i en digital version – og så er de endda ofte billigere end papirudgaven. Win-win.

7. Lav frivilligt arbejde

“Frivilligt arbejde” er et bredt begreb, der dækker over mange forskellige aktiviteter, men også mange muligheder for at lære. Ofte arbejder du indenfor løsere rammer, der giver plads til din kreativitet og gode idéer. Det giver således anledning til at møde og lære af andre i en uformel sammenhæng.

8. Tag et gratis kursus online

Der findes oceaner af muligheder for at få viden på nettet. Det kan nogle gange kan være svært at finde specifikke kurser, der er gratis og samtidig af god kvalitet, men gør du en lille indsats, kan du finde, lige det du har brug for. To eksempler på gratis kurser jeg selv har taget er:

9. Gå i “lære” hos din leder

Dine ledere har sandsynligvis mere erfaring indenfor deres felt end dig og er en god kilde til viden, du altid kan bruge. Derfor er det en god ide at være nysgerrig og opsøgende i deres selskab. Selv hvis de er yngre eller mindre erfarne end dig, er de stadig blevet ledere af en årsag, og der er god grund til at finde ud af, hvad det er de kan, som kvalificerer dem, og så lære af dem.

10. Netværk

Om man kalder det for networking eller bare en venlig snak med interessante mennesker, er det vigtigt at man kommunikerer med folk, der deler ens interesser. Om det foregår som en del af frivillige aktiviteter eller i en mere professionel sammenhæng er ligegyldigt. Networking kan være en vigtig måde at få ny viden på og kan åbne mange døre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s