Vejen til drømmejobbet: Ting du bør gøre mens du læser

Original article written for Talentguiden, available here

Der er mange, der sidder og tænker, at de først skal blive færdige med studiet og finde ud af, hvordan de får drømmejobbet. Studiet er en vigtig del af voksenlivet og det er vigtigt at få styr på det fagligt uanset hvilken industri du kommer til at arbejde i, men det er ligeså vigtigt at se det større billede i dit studie.

Dit uddannelsessted er guld værd for dine muligheder for at kende mennesker, der kan hjælpe dig med at komme ind de rigtige steder. Jeg siger ikke, at du ikke skal gå efter gode karakterer, men det kan være vigtigere at være social og åben overfor at snakke med folk, der kan hjælp dig med dine ambitioner, mens du læser. Her er et par ting du kan gøre for at få en skarpere jobprofil, mens du er i gang med at læse:

1. Netværk netværk og mere netværk

Vi har sagt det mange gange før. Det er vigtigt at bruge dit netværk til at skabe muligheder for din karriere. Brug din status som studerende til at tage ud til firmaer for at lære lidt om den måde de arbejder på. Kan du komme med en akademisk vinkel på hvordan man kan forbedre en virksomhed? Et godt studieprojekt kan give dig god indsigt i, hvordan drømmefirmaet opererer og adgang til samtaler med relevante mennesker. Hvis dit arbejde kan forbedre noget i firmaet, er døren til en fremtid i organisationen skubbet åben.

At netværke indebærer også at kunne bruge dine lærere og deres viden og kontakter. Se dem i højere grad som folk du kan tage en hyggelig kop kaffe med, end som stride akademikere med høje krav til dit arbejde. Hvis de arbejder indenfor industrier, der interesserer dig, er det bare om at danne gode relationer og spørge efter kontakter, der kan hjælpe dig med at få en fod inden for døren.

Sidst men ikke mindst er det vigtig at deltage i events indenfor og udenfor dit studie, som giver mulighed for vidensdeling og skaber kontakter. Synes du en foredragsholder havde noget spændende at sige, er det bare om at tage en snak med ham eller hende bagefter.

2. Få styr på dine kompetencer

Dit studie giver dig nogle konkrete kompetencer, men i et arbejdsmarked fyldt med kompetente nyuddannede skal du kunne komme med noget, som andre ikke har. Meld dig til kurser og workshops indenfor områder, der er relevante for det job, du gerne vil have, når du er færdiguddannet. Er du i tvivl om hvilke kompetencer der kræves, kan du med fordel kigge på Linkedin-profiler af folk, der arbejder indenfor det, du interesser dig for. Mange kurser udbydes gratis, hvis man leder de rigtige steder. Jeg kan anbefale kurser som Google Analytics, WordPress, Kampagnestyring, SEO optimering og andre gode muligheder som tilbydes gratis af ivækst.dk. Kurser af den slags er endnu en mulighed for at netværke og skabe gode kontakter.

Udover at have diverse kompetencer er det vigtigt, at du vinkler alt hvad du laver på en måde, som er relevant for din fremtid. Selvom mange studiejobs er begrænsede indenfor visse områder, kan du altid vise interesse indenfor andre områder af de firmaer, som du arbejder for. Det er ofte billigere og nemmere for arbejdsgivere at rekrutterer internt. Har du kompetencer, der kan bruges i en stilling hvor du ved, at der er mangel på viden og erfaring, skal du gøre dig selv synlig og gribe bolden.

3. Husk at have det sjovt

At læse bør være en sjov oplevelse, selvom det nogle gange kan være stressende. Fredagsbaren er ligeså vigtig en del af det hele som undervisning på en kold mandag morgen. Balancen mellem at have det sjovt og at klare sig godt fagligt er dog ikke nem at finde, men du kan komme rigtig langt med lidt nysgerrighed og åbenhed.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.