Tjekliste: 10 ting du bør gøre inden du fylder 30

Original article written for Talentguiden, available here

Vi drømmer alle sammen om at lave det vi elsker i livet. Hvor mange gange har du ikke fået ubehagelig kriller i maven, når nogen spørger om hvad du laver og dit svar ikke lyder helt så godt som det kunne?

Vejen til drømmejobbet er lang og kompliceret og der er ingen garanti for, at man får et sejt job selvom man ”gør alt det rigtige” for at få det. Jeg giver dog 10 tricks, som jeg kan anbefale i forbindelse med din karriere. Der er ingen succesgaranti men de kan betyde meget for dit job og fremtidige jobmuligheder.

1. Hold op med at stresse

Det lyder ganske enkelt, men det er lettere sagt end gjort. Vi lever i et samfund med tårnhøje forventninger til os fra alle sider. Vi jager succes i så høj en grad, at vi helt glemmer at nyde det, når vi opnår vores mål. I stedet for hele tiden at søge efter mere, så nyd det du har, træk vejret dybt og skru ned for tempoet.

2. Sov godt

Apropos stress, så husk at sove godt, så du kan klare dagens udfordringer. Find ud af hvor mange times søvn der skal til, for at du fungerer optimalt og sørg for at få en god nats søvn.

3. Få styr på kropsproget

Mundlig kommunikation udgør en meget stor del af den måde, vi kommunikerer med hinanden på. Undersøgelser viser, at helt op til 55% af vores kommunikation foregår ved brug af kropssprog. Få fx styr på at give et ordentlig håndtryk. Der er ikke noget værre end at få en ”flad fisk” som håndtryk, der afspejler usikkerhed, dårlige manerer, eller mangel på interesse. Derudover, bær dig selv med selvtillid, selvom du er nervøs, som vi alle sammen bliver en gang imellem.

4. Lær at forhandle

Er du på vej ind i dit første job? Lad nu være med at tage imod en dårligt lønnet kontrakt, der udnytter din status som forhandlingsrookie. Din tid og dit talent er penge værd! Lær at skabe et behov for dig og gå ikke alt for meget på kompromis, når lønnen skal forhandles.

5. Lav en portefølje

Det er ikke nok med et sejt CV og en tjekket Linkedin-profil. En portefølje giver et godt overblik over, hvad du har lavet gennem tiden og er et godt værktøj at bruge, når du skal sælge dig selv og det du kan. Sørg for at det er opdateret og aktuelt.

6. Lær at uddelegere

At kunne uddelegere er en kunst i sig selv. Jo hurtigere du lærer at gøre det, des lettere bliver livet. Det er vigtigt at sortere dine opgaver, så du bruger tid på dem, der er vigtige. Tit og ofte hjælper det, når du får dem opdelt. Begynd fx i det små med at uddelegere opgaverne derhjemme.

7. Kend dig selv

Få styr på hvad du kan lide og ikke kan lide og målret din tid, så du gør ting, der giver mening, i forhold til hvor du gerne vil hen. Kend dine styrker og dine svagheder og ”play to your strengths”, som man siger på engelsk. Som en god spiller skal du kunne gemme dine svagheder eller gøre dem mindre betydningsfulde i det store billede. Derudover skal du spille dine gode kort strategisk, så de bliver udnyttet.

8. Få styr på din elevatortale

I takt med at kunne sælge dig selv bedre til kommende arbejdsgivere, er det vigtigt, at du får en skarp, effektiv elevatortale. En elavatortale er en kort salgspitch om dig selv, der varer mellem 30 sekunder og 1 minut. Nævn dine kompetencer og hvad du kan på en måde, der er sjov og relevant, og husk at tilpasse din tale til dem, du snakker med.

9. Invester i verden

Uanset om du tjener kassen eller arbejder bag kassen, burde du overveje at lægge noget af dit fokus på at kæmpe for nogle af verdens udfordringer. Se frivilligt arbejde som en måde at få kontakter og nye bekendtskaber på samtidig med, at du laver noget fornuftigt for andre.

10. Ryd op i dine sociale medier

Længe leve ytringsfrihed! Vi elsker at give udtryk for, hvordan vi har det. Takket være Facebook og Twitter er det ikke så svært at gøre, men du skal kunne administrere, hvem der ser hvad, hvis du vil minimere risikoen for, at dine udtalelser ikke kommer til at koste dig i en arbejdsrelateret sammenhæng. Din kommende arbejdsgiver er ikke interesseret i dine billeder fra fredagsbaren.

Allan Kortbæk

Allan skriver for organisationer som The Local Europe, Dansk Arkitektur Center og TEDxKEA (TED talks). Han er også medstifter af Jengo – en NGO, der arbejder med at skabe socialforandring i Tanzania. Derudover har Allan en kandidatgrad i Kommunikation og Performance Design fra RUC. Kontakt: ak@talentguiden.dk

More PostsWebsite

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s