Content Marketing Exercise For Gobox

Content marketing exercise for the Danish startup Gobox as part of a job application process. The content below represents my views, not those of GoBox.

Den såkaldte deløkonomi og hvordan vi alle sammen er en del af det

Juni 2015, Paris

De dejlige brede gader vi kender fra Frankrigs hovestad er i brand. Flere biler er blevet væltet og nogle sågar kastet ud over broer. En uskyldig bilist er blevet fanget i krigen – hans bil er blevet ramt af en mursten, som er kastet af en af de hundredvis af taxachauffører der protesterer imod mobilapp’en Uber, der forbinder folk der vil have et lift med private bilejere der konverterer deres biler til midlertidige taxaer.

Skærmbillede 2015-10-11 kl. 23.06.28

Paris i flammer: Det er ikke alle der bryder sig om den stigende indflydelse som deløkonomi tjenester som eksempelvis Uber har fået. Billede: NPR

Disse scener i Paris er bare en lille del af mange globale protester mod Uber – en interessekonflikt der trækker ud i retten, på gaden og på det ideologiske plan. Taxachauffører verden over mener at Uber er en trussel mod deres indkomst, og kræver at den nedlægges. Uber mener omvendt at taxapriserne er for dyre, og at folk fortjener et alternativ.

Uanset hvilken side man tager i konflikten, er en ting sikker – verden er blevet en smule nemmere at navigerer igennem som forbruger, takket være de tiltag der er skabt i de senere år der fremmer deløkonomi. For at give et klarer billede af hvad der menes, når der tales om deløkonomi, så lad os se på 3 eksempler af aktører der benytter det:

Skærmbillede 2015-10-11 kl. 23.07.35

I en verden med stigende befolkning og færre ressourcer er det tydeligt at der er behov for ændringer i den måde vi forbruger. Facebook, Airbnb og Uber har til fælles, at de alle sammen opfylder et behov til en fordelagtig pris for alle parter på en fleksibel måde. De har også til fælles at de alle sammen prøver at bruge eksisterende ressourcer til at løse et problem. I stedet for at der er flere taxafirmaer som går ud og køber biler, hvorfor ikke bruger nogle af alle de mange biler der allerede er på gaderne til at opfylde det behov, som tusindevis af forbrugere har verden over når det gælder om at komme fra A til B?

I den forbindelse kan vi kigge på et land som Danmark, hvor en stærk forbrugerkultur og høj indkomst gør, at vi hver især som dansker producerer i gennemsnit 600 kg affald hvert år. (Miljøstyrrelsen). Eksempelvis bliver der i gennemsnit brugt 14.796,- kr. på tøj pr. husstand om året. I gennemsnit bruger kvinder 7.715,- kr. og mænd 4.063 kr. (Berlingske). Dette medfører et forbrug på 89.000 tons tøj om året som svarer til 16. kg pr. dansker. Alt dette tøj fylder godt op i vores hjem. Vi lever i et land hvor årstiderne skaber forskellige behov, så i stedet for at have vintergarderoben til at fylde derhjemme om sommeren, og man skal igennem overvejelsen om jakken er værd at have til at fylde op og gemme til næste år, så er der skabt mulighed for at man kan opbevarer og genanvende uden det optager plads i hjemmet. Omvendt kan sommergarderoben, som der ikke er nogen fare for man for brug for i den danske vinter med kulde og sjap, blive sendt til opbevaring vinteren over.

Der findes i dag cirka 50 danske lagerhoteller med en samlet kapacitet på 148.334 kvadratmeter. De bruges eksempelvis midlertidigt ved akut bolignød (skilsmisse, boligrenovering, flytning, udlandsophold, dødsbo) eller fast, fordi folk ejer flere ting, end deres bolig kan rumme (Politiken).

I de større byer, og specialet i København og Århus er der et boligmarked der er præget af høj efterspørgsel og få tilgængelige steder at bo. Der er en tendens til at mange af byens unge mangler et sted at bo og havner i stedet på familie og venners sofaer i flere måneder, før de har fundet et nyt sted.

Dette skaber et behov for opbevaringsplads og opbevaringsløsninger. Fremme for at smide ting ud som man alligevel kunne bruge senere, er der kommet alternativer som Gobox, der gør opbevaring tilgængeligt for alle. Dette gøres ved at tilbyde en service, hvor prisen er holdt i bund og kan justeres af kunden selv alt efterbehov. Samtidig er det en service, hvor man ikke er afhængig af at have en bil til at køre til og fra et lager. Som andre tjenester inden for deløkonomi er Gobox en løsning der byder på fleksibilitet og fordelagtige priser, samtidig med at der løses et behov, og der opererers inden for en tankegang der optimerer eksisterende ressourcer. Gobox er en ”disruptive” startup i den forstand, at den konkurrer mod større eksisterende opbevaringsaktører på markedet, men modsat til andre ”disruptive” organisationer som Uber, er der ingen der er utilfredse med hverken produktets placering på markedet eller denne måde som den operer på.

Skærmbillede 2015-10-11 kl. 23.08.36

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s